“Dags att ta Cannabisens verkningar på Allvar” skriver GP om Cannabis

“Många anser att cannabis är harmlös. Vi som jobbar med missbruk på Mini-Maria Göteborg har sett ungdomar bli beroende, få förändrad personlighet och förlora kontrollen över sina liv. Det är dags att ta cannabis på allvar, skriver bland andra Annika Hallén-Hemb. “

GP rapporterar att hela 60% av de som söker sig till Mini Maria Göteborg gör det som ett direkt resultat av sitt Cannabismissbruk. På Mini Maria delar man med sig av en onyanserad bild av cannabisrökare som drabbas av personlighetsförändringar och utvecklingsstörningar. Man talar om att det är dags att “sluta bagatellisera cannabisens verkningar”.

Jag blev själv faktiskt förvånad att andelen var så pass hög av de personer med missbruksproblem som sökt sig till Mini Maria mottagningar i Göteborg, men vid närmare eftertanke så är det ju inte speciellt konstigt. Cannabis är den vanligaste illegala drogen som används av svenska ungdomar idag. Om man kikar på hur cykeln ser ut för en ungdom som ertappas med sitt cannabisbruk så brukar det i regel sluta med kontakt och/eller provtagning på mottagningar som Mini-Maria Göteborg. Därför kan det vara värt att fråga sig hur många av ungdomarna som “söker hjälp på Mini-Maria Göteborg” som faktiskt är missbrukare av drogen och faktiskt söker hjälp av fri vilja respektive hur många av de 60% som utgör personer som besöker mottagningen via socialkontorets insatser för att “rädda” ungdomar som använder illegala droger.

Om det sociala klimatet mjuknat i sina värderingar mot cannabis eller inte har hur som helst ingen betydelse för hur många som blir missbrukare eller drabbas av negativa psykiska- eller fysiska hälsoeffekter, i alla fall om man ska tro vetenskapen. En jämförelse som gjorts mellan missbrukstendenser av personer i USA jämfört med Holland under 2001 visade att Nederländernas mer liberala cannabispolitik ger en lägre andel personer som tar skada av t ex missbruk.

2 tankar på ““Dags att ta Cannabisens verkningar på Allvar” skriver GP om Cannabis”

  1. Söker sig till mini-maria? snarare tvingade att uppsöka för att inte riskera att bli av med sitt ekonomiska bistånd eller som resultat av innehav följt av pisseprov. Var goda redigera detta då det är förvridning av fakta och är straffbart i enlighet med rådande svenska lagar….

    Svara
  2. haha jag och dom flesta jag känner har varit tvungna att gå dit, och alla har spelat med på allt dom säger och tycker tills man inte behövt gå dit längre… alltså låtsas att man vart beroende och därmed haft mycket problem tack vare cannabisen , ingen jag känner har slutat med cannabis eller ändrat åsikt.haha dom är ett skämt som bygger sin statistik på alla som lurar dom stackarna som tror dom hjälper

    Svara

Lämna en kommentar