DN: Cannabis gör dig känslomässigt urholkad

Allt fler unga använder cannabis och tror att det är lika ofarligt som att ta en öl. Men hasch och marijuana kan ge svårare skador på hjärnan än man tidigare trott, menar Thomas Lundqvist, en av landets främsta experter på området i Insidans nya serie.

Så börjar DN’s artikel om unga människors ökade tolerans för drogen. Artikeln är bitvis en intervju med Thomas Lundqvist som är docent i psykologi, och Thomas rapar ur sig några märkliga påståenden:

– Att alkohol beskrivs som farligare beror på att det är fler som dricker. Om lika många rökte cannabis skulle det ses som ännu farligare.

Blev paff av detta uttalande. I vilket hänseende (utöver sociala och juridiska aspekter) skulle cannabis vara farligare än alkohol? Största farorna med droger brukar vara risk för beroende och den fysiska eller psykiska skada som drogen och intaget åsamkar användaren. Hur drogen alkohol, som har en direkt koppling till över 2,5 miljoner dödsfall årligen enligt WHO, jämfört med den relativt oskyldiga cannabisen som fortfarande inte skördat något dödsoffer skulle kunna vara mindre farlig är för mig ett mysterium.

– Dessutom urholkar cannabis dig som känslomässig individ, säger Thomas Lundqvist. Tar du cannabis befäster du inte de fina ögonblicken i livet, det blir ingen omsorgsfull bearbetning av intrycken. Du får en ”teflonhjärna”.

Generationer av både kända och okända politiker, konstnärer, musiker, religiösa, gastronomer, skådespelare, kompositörer och övriga livsnjutare kan rimmar illa med detta påståendet. Människor upplever i allmänhet en förhöjd upplevelse av sina känslomässiga intryck under påverkan av cannabis.

Läs hela artikeln här: http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/cannabis-gor-dig-kanslomassigt-urholkad

11 tankar på “DN: Cannabis gör dig känslomässigt urholkad”

 1. Jag är nykter alkoholist sedan 20 år. Kan alltså inte ta en droppe. Alternativ? Jo, cannabis förstås men eftersom det är olagligt så avstår jag. Alkoholen borde förbjudas givetvis. Men det är ett smörjmedel som “måste” finnas. Ynkliga Svensson behöver dricka för att kunna vara “sig själv”. Nä, legalisera cannabis, förbjud alkohol, rensa bort all så kallad expertis så får vi en bättre värld. Våldsbrotten begås nästan uteslutet av fulla grabbar. Det säger en del om drogen alkohol.

  Svara
 2. Tack för att du delar med dig Calle! Alkohol som drog har ju fruktansvärda skadeverkningar jämfört med Cannabis. Missbruk är aldrig bra men det är som att gå från cigaretter till snus — en förbättring av din och din omgivnings välmående.

  Svara
 3. INGEN drog bör vara olaglig.. anledningen är lika enkel som den är självklar: Drogerna blir inte mindre farliga bara för att du sätter en stämpel på dem. Det enda som händer rent praktiskt är att efterfrågan tillgodoses av andra leverantörer än staten.. Den som tror att det leder till minskad konsumtion kan ju försöka få tag på en schyst flaska vin efter att systemet har stängt och därefter kan de ju se hur länge de dröjer innan de har fått tag på en femma..

  Det mest tragiska med allt det här är nog nästan hur folk generellt tycks tro att staten har den här hållningen för att skydda, det verkar inte vara någon som ser det uppenbara i att staten inte gör annat än att skyffla bort ansvaret att hjälpa människor, de som faktiskt behöver hjälp då förstås.

  Så går det tyvärr till i Sverige.. det finns bara två områden där ingen forskning krävs för att häva ur sig de mest absurda påståenden. Det ena är feminism och det andra är narkotikapolitiken.

  Svara
 4. “Människor upplever i allmänhet en förhöjd upplevelse av sina känslomässiga intryck under påverkan av cannabis.”

  Tror du inte att Lundqvist försökte framhäva att ett cannabisberoende skulle leda till mindre uppskattning av moment i livet som inträffar då man INTE är påverkad av cannabis? Dvs en avtrubbning av den “vanliga världen” jämfört mot den kanske förskönade “påverkade” världen?

  Har själv inte provat cannabis och har inte så stora kunskaper, men är liberal angående ämnet, så mitt inlägg här bör tolkas ganska spekulativt och inte riktat eller debatterande.

  Svara
 5. Cannabis är inte alls min grej. Har rökt några gånger och det känns som att själen ska lämna min kropp. Får hjärtklappning och tror att jag ska få en infarkt när som helst. Fy fan vad kass jag blivit av cannabis. I det avseendet är alkohol mycket bättre och mer avslappnande för mig. Förutom bakfyllan då. När jag rökt blir jag bara seg efteråt. Alkohol bakfyllan är värre. Men men alla är olika. Tycker nog att cannabis kan få säljas på den legala marknaden men dock under kanska stränga och ordnade former.

  Svara
 6. Har rökt cannabis dagligen i långa perioder i hela mit hittills vuxna liv (även druckit alkohol i relativt stora mängder) och har haft problem med med ångest och panik attacker under cannabispåverkan i perioder, har även fått ett nojjigare tankemönster när jag inte är påverkad, blivit mer självkritisk och analyserande av både mig själv och omgivning. Skyllde till en början detta på min cannabis rökning då det eskalerade markant då jag rökte men efter en tid i kbt och arbetande på mig själv har jag kommit fram till att detta är en direkt konsekvens till att vara kriminell och behöva dölja en hemlighet (cannabisrökande) för om världen. Allt handlar om din inställning och samhällets syn på det. Det nuvarande svenska samhället är enligt mina och många av mina bekantas upplevelser inget hälsosamt ställe att vara en cannabisrökare. Låt oss göra vad vi kan för att ändra på detta! Cannabis har även gjort mig väldigt mycket gott, i min ungdom och tidiga vuxna liv hade jag stora problem med aggressivitet och gjorde många människor illa men efter min introduktion till cannabis blev jag en lugnare och mera kontrollerad människa som kunde tänka över situationer innan jag tände till för att nämna en utav alla goda saker cannabis gjort med mig.

  Svara
 7. Trist att trångsynta bigotter får sprida propaganda och rena lögner, och dessutom ta så stor plats i media. Kan en vuxen människa inte fatta egna beslut? Folk verkar gripas av någon form av kristen moralpanik så fort det talas om cannabis, att det ska förstöra våra barn och ungdomar och föra med sig plågor och sjukdomar av aldrig skådat slag.
  Snacka om att leva i en egen liten värld…

  Svara
 8. Jag är i ett cannabismissbruk men vågar ej söka hjälp i Svergie, jag känner hur jag bara glider längre och längre ifrån samhället. Vet hur jag ska lösa det någorlunda och förhoppningsvis i sin tid hitta min väg tillbaka in i samhället.
  Hade det nu varit så att det handlat om alkohol så hade jag fått hjälp folk hade inte dömt mig så hårt och jag hade inte riskerat mitt jobb. Jag har dock tur som missbrukar en mild drog men jag har otur att leva under dessa narkotikapolitiska hemskheter. Snälla Svergies invånare tänk om och sluta vara såna stora hycklare “öppna hjärtan” gör det då för alla.

  Svara

Lämna en kommentar