9 tips för att välja rätt strain

Det finns många faktorer som du bör se över innan du djupdyker in i fröträsket. Cannabisfrön säljs via olika fröhus som alla är kända för att erbjuda olika kvalitéer hos sina frön i egenskap av stabilitet i gener och frånvaro av missbildningar på plantorna. Denna guide är skriven på svenska för personer som vill veta hur man väljer cannabisstrain och uppmanar inte till brott. Om du bor i ett land där det är olagligt att odla cannabis skall du inte bryta mot lagen. :). 

Det fröhus som jag tycker gett mig jämnast resultat är Dutch Passion, som också naturligtvis är de dyraste fröna som finns på marknaden. Men du får oftast vad du betalar för, du kommer se en större variation hos plantorna i fröpåsen för 90 kronor jämfört med den för det tiodubbla.  High Supplies har jag också nyttjat med gott resultat då de håller god kvalité och snabba leveranser.

Cannabis strains 2016-05-10 Uppdatering

Listan uppdaterad med länkar till feminiserade cannabisfrön av respektive strain.

Men trots detta är faktiskt det bästa tipset jag kan ge dig att bara välja en strain som är lättodlad och känns bra. AK47, Big Bud, Northern Light, White Rhino, Skunk (#1), Top44, Early Girl, är alla bra och levnadskraftiga strains som dessutom ger dig ett varumärke som låter bra i dina egna och dina vänners öron. Var medveten om att namnen på strains återfinns hos de flesta fröhus, varför du bör kolla upp kvalitén på strainen hos respektive fröhus. Vill du t ex ha den “riktiga” strainen AK47 så skall du beställa F1 frön från Serious Seeds som utvecklade strainen från början.

feminiserade-amnesia-froen
Feminiserad Amnesia – Tar lite längre tid att blomma klart men helt klart värt mödan. En av de starkaste Sativorna.
feminiserade-northern-light-fron
Feminiserad Northern Lighten klassisk strain med god yield som är sativadominerad
feminiserade-cheese-fron
Feminiserad Cheese – En väldigt kompakt indica med stor yield och inte så lång blommningstid
Feminiserad Crystal - En korsning mellan Northern Light och White Widow och med andra ord extremt packad med kristaller/kif
Feminiserad Crystal – En korsning mellan Northern Light och White Widow och med andra ord extremt packad med kristaller/kif

Kom ihåg att din nästa odling med 99% sannolikhet inte kommer att bli din sista och att du har ett långt liv med gott om tid på dig att prova alla olika sorters frön som i sina reklambilder uppvisar resultat som får munnen att vattnas. Att välja strain kan vara överväldigande, framför allt med tanke på den massiva mängd av strains som finns på nätet. Men om du vill få ut så mycket som möjligt av ditt fröval kan du ställa dig själv en rad frågor innan du beställer din första strain:

1. Kommer du odla utomhus eller inomhus?

Innan du börjar handla frön behöver du veta om du tänkt plantera inomhus eller utomhus. Inomhusodling ger dig mer kontroll över omgivningen vilket garanterar goda resultat vid rätt hantering. Utomhusodling är alltid beroende av väder och antal soltimmar, men du sparar å andra sidan in pengar på dyr utrustning och en skenande elräkning.

2. Vad är ditt huvudsakliga mål?

Vill du ha så stor skörd som möjligt? Vill du ha ett helt unikt gräs? Så starkt som möjligt? Hasch? Ofta får du offra lite i styrka till förmån för att kunna croppa en större skörd och tvärtom. Genom att fokusera på ett av attributen kommer det bli enklare att singla ut en strain som du vill prova.

3. Vilket typ av rus vill du avnjuta?

Som du säkert redan vet så finns det två sorters cannabis; sativa och indica. Indica-ruset sänker dig ner i soffan, får musklerna att slappna av och är den effektivaste smärtstillaren. På engelska brukar man kalla en vanlig effekt för “couchlock” eftersom det tunga indicaruset kan få dig att känna dig fastlåst i soffan. Sativa å andra sidan ger i allmänhet ett mer huvudcentrerad, hög känsla och stimulerar kreativitet och humör i större grad än Indica.

4. Hur starkt vill du att det ska bli?

De flesta ser det som en självklarhet att cannabisen skall vara så potent som möjligt, men tänk på att riktigt stark cannabis lättare kan ge ett mentalt kraftfullt rus som i sin tur kan ge obehagskänslor som paranoia eller brist på kontroll.

5. Hur stor är din budget?

Om du vet hur mycket pengar du är villig att spendera och hur många frön du behöver kan du ganska enkelt hitta ett gäng strains som ligger i just ditt prissegment. Efterfrågan och konkurrensen på cannabisfrön har gjort att det finns allt ifrån budgetfrön för under femtilappen upp till lyxfrön.

6. Hur viktig är storleken på skörden?

Vissa strains ger dig helt otroligt starkt gräs men med små buds och tvärtom. Potenta strains med stor skörd finns också men kostar oftast därefter.

7. Hur pass viktigt är det att dölja lukten från din odling?

Vissa strains stinker satan, andra knappt alls. Googla strain och fröhus och försök få förstahandsrecensioner från forum och bloggar för just din strain.

8. Vill du slippa använda timer?

Det finns även autoblommande strains att välja på vilket kan vara bekvämare eftersom du aldrig behöver ändra ljuscykeln för att sätta plantorna i blom.

9. Utnyttja konkurrensen

Om du är på en tajt budget så rekommenderar jag dig att Googla runt lite bland olika fröbanker och growshops, många webshops är generösa med presenter som gratisfrön vilket kan göra stor skillnad för en förstagångsodling.

7 tankar på “9 tips för att välja rätt strain”

 1. Um.. Rättelse: “Cough lock” har inget med soffor att göra, LOL! ;) Det betyder ordagrant “host låsning”. Ni vet så där man kan bli när det river nått in i bängen o man vill hålla inne men det liksom går inte! Ut kommer en HOOOOOOOST!!!!! HOST! HOST!!! Så det liksom “låser” sig så man knappt får luft att “hosta”. Aka:

  Cough Lock.

  (Uttrycket för när man “Rootat sig fast i soffan”. Är på engelska oftast bara “rooted”..)

  Just my 2 Cents! ;-)_u~~

  Svara
  • Vad pratar du om?
   “Cough lock” nämns ingenstans i texten och har aldrig hört någon tala om det förut. Det står som det ska stå, couch lock, alltså “sofflåsning” och betyder precis vad det låter som. Dvs. att man blir så pass såsig och bäng att man enbart sitter / ligger i soffan.

   Svara
  • Mannen, rätta inte folk när du har fel. “couch lock” är precis vad han säger att det är, någon har lurat dig eller så har du tolkat skiten själv..

   Källa: Google

   Svara
 2. En väldigt generös och bra seedbank enligt mig, personligen.
  Så är high-supplies.com bästa seed banken.
  Grymt utbud, internationellt och väldigt bra support, enkla att prata med och inga problem alls.
  Funderar ni på att beställa hem och vill vara väldigt säkra så är high-supplies bästa alternativet!
  Mycket bra frön, +++ kvalitet!!

  Svara
 3. Tips på strains som hjälper mot smärta och stelhet utan att man blir såsig i huvudet. (Måste kunna arbeta samtidigt.) :-) Alla tips mottages tacksamt! (Inomhusodlad).

  Fattar att det är lite svårt att få avslappning utan att man blir trött/såsig i huvudet men hoppas någon har hittat den perfekta plantan för oss som helst “bara” skall bli bättre med full funktion i hjärnan. :-)

  Svara
 4. Nån som kan tipsa om en strain som passar Sveriges klimat, blir klar på så kort tid som möjligt och så stor skörd som möjligt.

  Svara

Lämna en kommentar