Cannabisfrön – Är cannabisfrön lagliga i Sverige?

Du som är ute efter cannabis frön vill förmodligen vara säker på att du inte riskerar böter eller fängelse när du beställer på nätet. Denna artikeln går igenom lagstiftningen i Sverige som rör marijuanafrön och innehåller även praktisk information som vilka webbshopar i Sverige och utlandet som säljer frön via post.

Denna guide är en statisk del av legaliseracannabis.se och informationen nedan är riktigt vid tiden för publicering men kan förändras. Ser du någon information i denna artikel som du upplever i missvisande, inte längre korrekt eller saknas så är du varmt välkommen att kommentera nedan. Är du intresserad av att köpa frön kan du göra det från bland andra High Supplies som levererar hög kvalitét snabbt. 

Cannabisfrön Sverige online

Uppdaterad 2016-05-08

feminiserade-amnesia-froen
Feminiserad Amnesia – Tar lite längre tid att blomma klart men helt klart värt mödan. En av de starkaste Sativorna.
feminiserade-northern-light-fron
Feminiserad Northern Lighten klassisk strain med god yield som är sativadominerad
feminiserade-cheese-fron
Feminiserad Cheese – En väldigt kompakt indica med stor yield och inte så lång blommningstid
Feminiserad Crystal - En korsning mellan Northern Light och White Widow och med andra ord extremt packad med kristaller/kif
Feminiserad Crystal – En korsning mellan Northern Light och White Widow och med andra ord extremt packad med kristaller/kif

Cannabis frön lagligt i Sverige

Är det lagligt att beställa cannabis frön på nätet? Vad händer om polisen tar ett paket med frön?

Kort svar: Ja, det är lagligt att beställa cannabis frön på nätet i Sverige. I teorin kan du bli åtalad för förberedelse till brott mot narkotikastrafflagen ifall det är uppenbart att du tänkt plantera fröna för att odla cannabis, men inget sådant fall har uppdagats i sverige hittills. Beställ ingen odlingsutrustning i samma paket som dina cannabis frön så kan du i stort sett inte bli åtalad för något.

Långt svar: Eftersom industrihampafrön är lagliga att inneha och kultivera går det att kringgå lagstiftningen för att vara 100% säker att undvika lagens långa arm. Narkotikakomissionen skriver följande om cannabisfrön i sin rapport till regeringen 2002:

När det gäller möjligheterna att förhindra spridningen av cannabisfrön gör narkotikakomissionen den bedömningen att nu gällande lagstiftning får anses ge utrymme för att lagföra den som säljer, köper eller innehar sådana frön i syfte att de skall användas för framställning av narkotika som är avsedd för missbruk. Enligt komissionens bedömning bör sådana gärningar vara att bedöma som förberedelse till narkotikabrott.

Källa: Vägvalet – Den narkotikapolitiska utmaningen (SOU 2000:126)

Med andra ord så kan du bli åtalad för förberedelse till narkotikabrott om du köper, säljer eller innehar frön för att framställa narkotika (cannabis). Det är på grund av detta som i stort sett alla svenska webshoppar som tillhandahåller cannabisfrön inte nämner något hur du ska kultivera fröna som de säljer. Istället marknadsför dom fröna som lyxfågelfrön (hampafrön är väldigt vanligt fågelmat) och varnar konsumenten för att råka så fröna av misstag. Smoketower skriver t ex såhär på sin sida med lyxfågelfrön:

OBS! OBS! OBS! Som kund ansvarar du endast själv för vad du gör med lyxfågelfrön. Vi säljer dessa lyxfågelfrön som souvenirer. Vi har inget intresse i vad du gör med dina lyxfågelfrön och därmed ingen information att lämna. Ovanstående godkänner du när du gör ett köp hos oss! OBS! OBS! OBS!

Och detta verkar fungera bra eftersom webbshoparna hittills lyckats komma runt lagstiftningen. De enda rättsfallen jag lyckats hitta som nämner cannabis frön är de här tre:

Det finns ingen dom för innehav av cannabisfrön i något av fallen ovan, och något prejudikat för innehav eller försäljning av cannabisfrön existerar inte så vitt jag vet. Eftersom industrihampafrön både är lagliga att inneha och odla blir det extra klurigt för polisen om de beslagtar cannabisfrön. Det enda sättet för polisen att ta reda på ifall dina frön är laglig industrihampa eller feminiserad White Widow är att odla fröna (hela vägen från sådd till blom) och göra en analys av blomställningarna. Känns det avlägset? Bra, sveriges polis odlar inte cannabis och lär inte börja med den närmaste framtiden.

Du kan beställa cannabis frön från utlandet utan att behöva oroa dig för tullen, de beslagtar inte frön.

Beställa cannabis frön online

Var hittar jag frön? Vilka är bäst? Finns det nån som säljer cannabisfrön i Sverige mot postförskott?

Du som vill beställa cannabisfrön står inför ett antal val när du ska beställa cannabisfrön online. Det finns hundratals fröbankar som säljer tusentals strains och alla verkar lova guld och gröna skogar ifall du bara väljer den dyraste sorten. För att få det absolut bästa resultatet när du odlar rekommenderar vi dig att välja frön med omsorg. De olika frösorterna kallas för strains och bär alla på olika gener som är bättre och sämre lämpade för olika förutsättningar. Utomhussorter skiljer sig från inomhussorter osv. Vill du ha mer vägledning kring ditt val av strain kan du läsa vår guide för att välja strain.

12 tankar på “Cannabisfrön – Är cannabisfrön lagliga i Sverige?”

 1. Bör tilläggas att beställa frön från utlandet har resulterat i husrannsakan efter att tullen informerat polisen, så det är inte riskfritt längre tyvärr.

  Svara
 2. “M vill förbjuda ­handeln med ­cannabisfrön på nätet
  Bokmärk artikel Publicerad 2015-07-24 07:00

  En förklaring till ökningen är den tilltagande näthandeln med cannabisfrön och odlingsutrusning som sker helt lagligt i Sverige.
  Här säljer svenska nätföretag cannabisfrön lagligt. Flera av företagens ägare är tidigare dömda för brott, däribland grovt narkotikabrott efter att själv ha avslöjats som organisatör av en större cannabisodling.

  Nu höjs röster för att förbjuda innehav och handel med fröerna, som först när de kommit upp ur jorden klassas som narkotika.

  I veckan har DN rapporterat att cannabisodlingarna i Sverige blivit fler och att dömda brottslingar säljer cannabisfröer via nätet. Att köpa och sälja fröerna är lagligt eftersom de inte innehåller den aktiva substansen THC. Först när fröet kommit upp ur jorden klassas plantan som narkotika.

  Den ökande näthandeln med cannabisfröer och avancerad odlingsutrusning är enligt polisen en viktig orsak till att de inhemska mari­juana­odlingarna har blivit fler.

  – Internethandeln har varit en underlättande faktor för producenterna. Det blir kortare avstånd till köparna, intäkterna blir större och så minskar risken för att bli upptäck eftersom man inte behöver passera en gränskontroll, sade Torstein Norman, sektionschef för under­rättelsetjänsten inom polisens nationella operativa avdelning, tidigare Rikskriminalen, i onsdagens DN.

  Anders Hansson är riksdagsledamot för Moderaterna och tjänst­ledig från jobbet som brottsutredare för Tullkriminalen i Malmö. Han är kritisk till att handeln med cannabisfröer kan pågå helt lagligt samtidigt som polisen slår larm om att de inhemska marijuanaodlingarna blivit allt fler.

  – Det här måste man bara komma åt. Jag vill få till en lagändring så att försäljning, köp och innehav av cannabisfrön blir förbjudet och att den som sysslar med detta ska kunna bli dömd för narkotikabrott, säger han.

  – Steget till att sätta fröerna i jorden och odla upp dem är mycket litet. Risken är överhängande att privatpersoner som har sådana här fröer hemma använder dem för att framställa narkotika.

  När riksdagen öppnar efter sommaren kommer Anders Hansson att interpellera för en lagändring. Han kommer också att föreslå ett nytt kontrollsystem av de lagliga fröer som används inom industrin och som innehåller en mycket liten mängd av den aktiva substansen THC, däribland industrihampa och vissa fågelfrön.

  – Dessa företag skulle kunna ansöka om tillstånd för import och bearbetning. På så sätt kan man få kontroll över de här fröerna, säger han.

  DN har utan framgång sökt folkhälsominister Gabriel Wikström (S) och justitieminister Morgan Johansson (S) för en kommentar.

  I vintras fick Gabriel Wikström en skriftlig fråga i riksdagen om hur han ställde sig till ett förbud av cannabisfrön. I svaret skriver han: ”Jag har noterat utvecklingen när det gäller detaljhandeln med frön och hemmaodling av marijuana och cannabis. Däremot är det inte möjligt att döma någon till narkotikabrott bara genom att de innehar hampafrön”.

  Lina Lund

  Svara
  • man förbjuder inte matfrön det är vanliga hampa frön ingen thc eller cbd olja blir i dom plantorna när dom växer upp men vem fan planterar vanlig skithampa är ni korkade i skallen eller bara nybörjare ärligt!
   och det är inte heller förbjudet att köpa frön eller at äns ha frön hemma detta är sverige . sålänge du inte planterar dom kan du fan ha milijoner frön hemma hahah.
   likaså pipor bongar papper .kan du med ha utan åka dit sålänge du rengör dom efter varge gång du rökt så att inte polisen kan skylla på att dom används så kan inte ens polisen ta dom.

   Svara
 3. Är så in i norden löjligt att kriminalisera ngt. som inte ens är beroendeframkallande. Staten säljer tobak till oss till den mängd att massor av individer avlider av bruket. Ska man då inte få röka lite när det är helt ofarligt. Greja till det så att staten får sälja lagligt i stället för att polisen idag måste lägga ner mängder med arbetstimmar på att utreda ngt. som alltid funnits o alltid kommer att finnas. Löjan allt detta.

  Svara
 4. Stora delar av världen legaliserar för “medical use” och det sprider sig fort. Färre dör i överdoser av knark från staten pga cannabis. Jag tycker det går åt rätt håll. Att försöka förbjuda och straffa funkar bara tills vi är sist i världen med att legalisera. Där sitter vi med våra röda näsor och måste ge med oss ;)
  När det lönar sig ekonomiskt att vara för cannabis endast då kommer vi se förändringar.

  Svara
 5. Hörde att om snuten ser fröna i posten, låter dom det gå iväg till adressaten och hälsar sen på hemma hos denne ca 1-2 månader efteråt. (Och tar då på bar gärning denne med fullt utvecklade växter). Stämmer det eller?

  Svara
  • Förmodligen,det var en som odlade i medicinskt syfte de gjorde då så har jag hört,då tullen rönkade ett paket…om man söker på Google på Jens som odlade mot sin depression så kan du hitta det…

   Svara
 6. I narkotika strafflagen ter de upp varor som med lätthet kan omvandlas till narkotika,så egentligen så finns det nog redan en lag de kan använda. Bara att överheten inte ens verkar tänks på det själva.

  Svara

Lämna en kommentar