Australien legaliserar medicinsk cannabis

På ettårsdagen  av Dan Haslams död har det Australiensiska parlamentet godkänt en lag som tillåter patienter att odla cannabis för medicinskt bruk. Detta är en historisk dag för Australien och de många förespråkarna som har kämpat länge och hårt för att utmana det stigma kring medicinsk cannabis så att genuina patienter inte längre behöver behandlas som kriminella

Cannabis är fortfarande klassad som narkotika i Australien, men allvarligt sjuka personer får via recept från läkare tillstånd att producera cannabis för att kunna mildra symtomen från sina åkommor. Detta innebär en stor framgång för personer som lider av allvarliga sjukdomar som kronisk smärta, multipel skleros, epilepsi och liknande neurologiska problembilder.

Den drivande kraften bakom kampanjen är modern till Dan, Lucy, som med egna ögon såg hur cannabis hjälpte Dan att klara av kemoterapi och mediciner med mindre smärta och illamående än vad som hade varit möjligt utan cannabis. Jag rekommenderar alla att läsa Dans historia som ger en stark och klar inblick i hur och varför cannabis kan vara avgörande för livskvalitén hos personer som lider av krämpor.

Det australiensiska Cancer Council tillkännager att cannabis har medicinska fördelar för cancerpatienter och har dessutom gett ut en lista med riktlinjer och information för hur patienter kan bruka cannabis. Cancer Council listar lämpliga användningsområden för patienter:

  • Att lindra illamående och kräkningar för patienter som genomgår kemoterapi
  • Kompletterande smärtstillande för patienter som upplever stark smärta
  • Aptitstimulant för patienter som drabbas av viktnedgång

Förhoppningsvis kommer effekterna av detta beslut bidra till mer positiv forskning som gör att även svenska politiker kan glutta utanför skygglapparna.

Lämna en kommentar