Partiet De Fria vill legalisera cannabis i Sverige

Sverige är ett fantastiskt land. Jag behöver inte ens utveckla den meningen. Samtidigt har 2000-talets inledande decennium vittnat om att det finns gott om utrymme för förbättring. Visst är det konstigt att vi, som är en så välmående, sekulariserad och upplyst nation ändå hamnar i fallgropar av sociala och ekonomiska orättvisor när ett flertal mindre utvecklade länder lyckas undvika, eller i alla fall hantera dem mer framgångsrikt.

Det är ofta frustrerande att försöka bli klok på hur vi med gott samvete kan bedriva en narkotikapolitik som bevisligen har en direkt skadlig inverkan på mångas hälsa och livsöden. Varför har vi inte mod att i alla fall ta in de senaste rönen om droger som cannabis i diskussioner kring dess skadlighet? Avkriminalisering av droger har bevisligen lett till förbättrad folkhälsa, och även om det är naivt att tro att vi skulle gå från att bedriva en av världens mest restriktiva narkotikapolitik till ultraliberal har jag svårt att förstå varför man är så rädd att ta debatten. Eller kanske inte. Hade man kunnat argumentera för sin sak hade man inte behövt oroa sig för att bli motbevisad.

Så vem vågar gå mot strömmen? Inget av riksdagspartierna (med undantag för Centerns Ungdomsförbund) är speciellt intresserade av att riskera röster genom att sticka ut hakan i denna fråga. Det finns däremot ett litet parti som vågar ta i frågan. Jag valde att inervjua Partiet De Fria eftersom de är modiga nog att organisera sig för att sprida sina idéer om vad man kan göra rent praktiskt för att skapa ett mer välmående, progressivt samhälle. Idéer som är värda att utvärdera på riktigt innan de avfärdas som utopiska drömmar.

Nedan finner du svar på mina frågor som rör legalisering av cannabis från Daniel Nordberg, som representerar Partiet De Fria.

1. Vad skall staten ha för roll när det kommer till att reglera den juridiska aspekten av droganvändande för individer?

Rent juridiskt så anser vi att alla droger bör avkriminaliseras och ses som missbruk, att vissa droger bör vara kriminellt att distribuera är självklart anser vi.

Heroin,  kokain, amfetamin och flertalet andra syntetiska droger bör ses som missbruk och skall behandlas därefter.

Vi anser att dom organisationer som livnär sig på kriminell verksamhet genom att förse missbruket med droger bör straffas.

Det finns flera olika idéer som flödar kring hur statens inverkan på just cannabis bör vara. Ett alternativ som dom allra flesta förespråkar som överhuvudtaget är positiv till att avkriminalisera cannabis är att staten skall sälja drogen genom monopol likt systembolaget. Detta medför visa problem, dock så är det förmodligen den vägen som är rimligast att börja.

För att kunna motivera legalisering så behöver vi resurser för att samtidigt motarbeta användandet genom rehabilitering osv. Genom ett statligt monopol så skulle finansieringen förefalla naturlig.

Nästa steg i legaliseringen bör vara att man tillåter all sorts odling och staten därefter behöver inte längre ha något monopol. Viktigaste i delen i ett eventuellt statsmonopol bör vara att priserna är så låga att en eventuell svart marknad inte anses vara intressant för kriminella nätverk. För att släppa cannabis helt fritt så krävs många andra samhällspolitiska förändringar.

2. Vad för förändringar skulle ni vilja genomföra för att minska riskerna för att individer skall hamna i missbruk (och för att minimera hälsoskadorna till följd av missbruk)?

Ett första steg är normaliseringen genom en legalisering. Många första gångs användare röker förmodligen av spänningen att det är något speciellt. Är det plötsligt lika normalt som att dricka alkohol så är det inte längre lika intressant att missbruka drogen då det finns möjlighet att få tag i det när man vill och man behöver inte längre smyga med det. Att missbruk av cannabis förekommer kan man väl med enkelhet svara att det behövs en definition. Att någon dricker alkohol varje kväll och sedan går till jobbet är rimligtvis mer ned tröttande för kroppen än någon som röker några bloss innan läggdags.

Men skall vi se det som missbruk(definition) så bör man behandlas liksom alkoholmissbruk eller andra missbruk.

När det gäller andra droger så kan man diskutera hur mycket som helst kring vad som är moraliskt korrekt. Att tvångs omhänderta någon förefaller inte rimligt ur Partiet De Frias syn. Dock så bör personen straffas om denne kränker
någon annans frihet eller utgör en fara för sig själv eller någon annan. När det gäller att utgöra fara för sig själv så är det rimligtvis när ett sådant fall är uppenbart. Staten skall tillgodose att det finns rimlig och bra rehabilitering för att återgå till ett normalt liv. Staten skall inte syssla med åtgärder som leder till återfall i flesta fall och sedan samma spiral igen. Rehabiliteringen skall självfallet ge resultat, annars är det bortkastade resurser för alla inblandade.

3. Hur anser ni att den nuvarande narkotikapolitiken fungerar för Sverige?

Uppenbarligen har inte diverse antidrog kampanjer fungerat och kommer förmodligen inte fungera i framtiden heller, så varför inte prova något nytt som dessutom kan gynna samhället i stort?

Att använda sig av gamla narkomaner som funnit “Jesus” har uppenbarligen inge den effekt man önskar. Poliser utan egen erfarenhet fungerar inte heller.

Så enklaste svaret på denna fråga skulle vara. Nej svensk drogpolitik har inte fungerat överhuvudtaget.

4. Vilket land anser ni ha den bästa (eller minst ineffektiva) narkotikapolitiken?

Det är inte många att välja på, och jag tror inte något land som legaliserat gjort det på 100% rätt sätt. Det finns flera saker man missat.

5. Hur vill ni minska kriminaliteten som ofta följer med droger till följd av den nuvarande inställningen till cannabis/droger?

Kriminaliteten kommer minska av sig självt med hjälp av legalisering/avkriminalisering. I frågan av andra droger så finns det många förändringar som bör diskuteras, ett exakt svar på hur vi förbättrar samhälles försvaret mot övriga droger är därav svårt att ge. Dock är det enkelt att skapa kriminalitet genom att förbjuda saker, lika enkelt är det att få bort kriminalitet genom att tillåta saker, ganska enkel matematik faktiskt… :)

Vad anser du om Partiet De Fria’s åsikter om cannabis? Kommentera!

7 tankar på “Partiet De Fria vill legalisera cannabis i Sverige”

 1. har fastnat för partiet dom fria innan på grund av den ekonomiska politiken,nu får dom min röst för inställningen omkring Cannabis ock avkriminalisering!

  Svara
 2. Det Fria Partiet är ett gott föredöme för andra partier att ta efter, men jag tror det är avlägset att de på egen hand får någon större påverkan. Kul att se att de driver debatten framåt. Kör hårt!

  Svara
 3. Hoppas att röstare öppnar ögonen. En legalisering skulle njutja många. Tro mig många psykiska och må dåligt människor skulle må bättre o det staten är duktiga att göra och dra in pengar hade varit jätte bra. Och den som behöver röka en eller två för att må bra hade sverige blivit bättre land. Tänk bara hur mycket våldsbrott hade försvunnit för cannabis är en fredsdrog på alla sätt o viss. JA TILL AVKRIMINALISERING IDAG. Rösta rätt och rösta inte på 60 talisterna.

  Lasse Göteborg. Egen företaagare.

  Svara
 4. Utan att nämna minskning av kriminalitet eller bota en galax av sjukdomar och 1000 andra fördelar vid legalisering.
  Här är jag en helt vanlig kille som är högutbildad och har ett riktigt bra arbete, nygift och förmodligen familjen inom kort. Jag har varit för legalisering under många år Och är glad att jag är där jag är idag och den människan jag blivit. Men mycket är Tack vore just Cannabis. Jag har ett stort umgänge krets med massor av sköna vänner som inte alls är olika än mig. Jag har inte någon sjukdom som behöver botas utan just love that shit and every thing about it. Jag dricker nästan aldrig eller röker cigaretter, jag tränar ofta och mår allmänt bra. Såå detta förändrat mitt liv till något bra, mitt sätt att tänka i denna stressade samhälle och absolut älska alla människor förutom dom som vill andra illa.

  Men framför allt att jag väljer detta SJÄLV!
  Precis som jag väljer att inte dricka alkohol ta tobak eller dricka champo. Jag behöver inte någon som ska säga till mig vad jag ska ta eller inte ta som ska sedan fälla mig och Sedan tjäna pengar på mig från strafförläggande ochallt annat skit. Där jag även förmodligen förlorat jobbet på köpet och behöva be till GUD att Få ett nytt.

  Allt detta För att jag älskar mitt liv.

  Detta håller inte helt enkelt!

  Ni har mitt fulla stöd och stort TACK till er och jag är så glad att det finns modiga människor som sticker ut där och kämpar för våra egna val och frihet.

  Light up the darkness
  God bless

  Svara

Lämna en kommentar