Vilka svenska politiker vill legalisera cannabis?

Vad har Folkpartiet, Miljöpartiet, Centerpartiet och Feministiskt Initiativ gemensamt? Jo, de besitter alla en eller flera riksdagskandidater som är för en legalisering av cannabis. I en enkät som Aftonbladet genomfört så har riksdagskandidaterna tillfrågats en rad frågor, varav “Bör marijuana legaliseras?” är en av dom. Nedan finner du en lista över de som svarat ja på just den frågan.

Svenska politiker som för för en legalisering

Peter Forkstam, Miljöpartiet:

”Missbruk försvinner inte med nolltolerans. Sveriges narkotikapolitik bör utvärderas utifrån skademinimeringsprincipen.”

Armina Etminan, Feministiskt Initiativ:

”Jag tror på att legalisera och avkriminalisera brukandet av narkotika. Legalisering av marijuana bör ske i medicinskt bruk.”

Linda Nordlund, Folkpartiet:

”Missbrukare borde få vård, inte dömas för brott.”

Johanna Jönsson, Centerpartiet

Ingen kommentar angiven

Gita Nabavi, Feministiskt Initiativ

Ingen kommentar angiven

Emma Ikekwe, Feministiskt Initiativ

Ingen kommentar angiven

Hannes Hervieu, Centerpartiet

”Ingen viktig fråga för mig, men precis som Kofi Annan så tror jag inte straff hjälper de utsatta. Missbrukare behöver vård, ej straff.”

Hela enkäten finns på Aftonbladets hemsida.

12 tankar på “Vilka svenska politiker vill legalisera cannabis?”

 1. Legalisera det för fan, är trött på att varje dag se att någon har dött av spice osv. Hade det varit lagligt hade ingen ens tänkt tanken att pröva nått annat konstigt, plus att de som röker cannabis skulle kunna vara säkra på vad dom köper ist för att vara oroliga för att det ska finnas några slags skit kemikalier i.

  Svara
 2. Som dom över, missbrukare borde få hjälp, inte fängelse.
  Cigg får du ett beroende av, alkohol får man ett beroende av, alla droger FÖRUTOM CANNABIS får du ett beroende av, om man ser beroende på det sätt jag ser det på. När man har ett beroende får man abstinens, INGEN KAN SÄGA ATT MAN FÅR ABSTINENS AV CANNABIS. Det är psyket som känner att den vill ha en till holk för att bli lugn igen.
  AVKRIMINALISERA CANNABIS!

  Svara
 3. Hej, är aktiv för legalisering av cannabis och har startat 2 Facebook sidor senaste tiden. Vill engagera mig politiskt och tänkte starta parti. Men ni existerar redan och undrar hur jag skulle kunna samarbeta och arbeta med/för er i Skåne där jag bor. Har själv en sjukdom som skulle kunna lindras / botas av rå cannabis men är inte ute efter själva ruset och använder tung medicin som ger många biverkningar. Vill också öppna för debatt för demokrati och yttrandefrihet som sätts ur spel. Vi har läkemedelsbolagen / Läkemedelsverket och tobaksbolagens ekonomiska vinster mot oss men tillsammans är vi starka. Satsar redan en hel del av mina egna pengar rent ideellt på utskrifter, bensin och kampanjer. Vill ut på gator och torg, demonstrera och sprida information och kunskap som sedan länge har hemlighållits av korrupt media. Vad finns det för möjligheter att samarbeta och har ni några tips hur jag når ut i sociala medier? Se gärna Legalisera Medicinväxter 2015 samt legalisera cannabis 2015 på Facebook (offentliga sidor). Då jag inte brukar cannabis själv är jag inte rädd för att tala i media, TV, tidningar m.m. Har också Magister Examen i Kemi som kan vara till fördel samt mångårig kunskap från internationell handel med kemikalier och olika substanser till läkemedelsindustrin. Tror därför att min medverkan kan hjälpa, är 41 år gammal och går helhjärtat in för ett friskare samhälle och för att lämna i arv ett nytt samhälle som inte längre är förtryckt och vågar stå upp för sina åsikter!

  All hjälp / samarbete är välkommet och har kontakt med tryckeri för att trycka ut klistermärken/dekaler samt kan själv skriva ut och sprida information till våra medborgare.

  Hör gärna av er!!

  MVH / Kristian

  Svara
  • Hej Kristian!

   Jag inser att det är över ett år sedan du skrev detta inlägget men din text intresserar mig och jag vill hjälpa till.

   Jag sitter just nu hemma i ett virrvarr av media som rapporterar om stater och länder världen över där cannabis legaliserats och det känns ändå in i själen hur långt efter Sverige är gällande kunskap och forskning kring ämnet. Alla de användningsområden som finns, allt från utvinnande av den aktiva substansen CBD – för medicinskt bruk, till att vara ett substitut för det mer skadliga och mer beroendeframkallande berusningsämnet alkohol, till hampafiber för klädesproduktion är ju enbart av värde för staten och för Sveriges medborgare i allmänhet. Jag kan för mitt liv inte förstå hur vuxna människor(politiker, beslutsfattare) kan välja att se de få nackdelar som skulle kunna finnas med att legalisera cannabis och ge dem större tyngd än alla de fördelar som vi faktiskt redan vet finns. Det finns även en stor möjlighet till att faktiskt skapa en fri marknad för cannabis med relativt hög skatt där statliga inkomster kan gå till att bl.a. hjälpa personer som fastnat i sitt missbruk av tunga droger som faktiskt gör riktigt stor skada i samhället.

   Hur har det gått för din del? Har du lyckats få igång någon slags rörelse? Vad jag kan se när jag söker på nätet verkar det som att rörelsen i cannabispartiet tyvärr dött ut.

   Jag vill även belysa andra frågor som hur missbruk och lättare psykiska diagnoser ofta grundar sig i enklare psykosociala problem som ensamhet, utanförskap och brist av mänsklig närhet. Problem som jag tror kan lösas med mer aktivt arbete i vårt samhälle och en större satsning på gemensamma träffpunkter för personer i samma situation. Inte beroendeframkallande tabletter som ibland orsakar mer ångest än de motverkar och skapar mer stigma och klyftor mellan människor.

   Jag heter Marcus, är 24 år och ej politiskt aktiv. Jag ser mig själv som politiskt neutral och känner inte att jag kan sympatisera med något nuvarande riksdagsparti till fullo. Jag har ingen utbildning efter gymnasial nivå då jag studerade naturvetenskap med inriktning medicin. Jag har däremot erfarenhet när det kommer till att kämpa mot ett vårdsystem som inte sätter patienten “i första rummet” utan hellre pumpar ut syntetiskt gift till befolkningen innan man ser till lindrigare och mer effektiva alternativ.

   Jag är förbannad, jag är intresserad och jag är villig att ta kampen. Nu är vi halvvägs till val och jag vill se frågan om cannabis vara med i debatten. Det är en alldeles för viktig resurs för att vara kriminaliserad.

   mvh

   Marcus

   P.S. Jag var tvungen att skriva om allt då sidan uppdaterades och all text försvann så jag har inte tagit med alla åsikter eller idéer jag har och det är ganska ihopslängt D.S.

   Svara
  • Jag vill må se att detta tar fart.. vill politikerna börjar ta i frågan..
   Kan man folkomrösta om detta?
   Ställa kravet att alkohol förbjuds för att det är en värre drog än cb på alla plan?

   Men nåt måste hända snart!!
   Kan Jag hjälpa?

   Svara
 4. Har 4 allvarliga självmordsförsök bakom mig,armar som är sönderskurna,extrem ångest,paranoia,social fobi och depression,har provat halva fass,provat benso,sen tillslut så hittade jag neuroleptika,en stabil medicin som gjorde att självmordstankarna försvann,paranoian lugnade sig,men samtidigt ett jävla rävgift,när jag tar medicinen (Quetiapine,Olanzapin och Abilify) så blir jag typ bäng fast bara negativt,Olanzapin och Quetiapine tar jag på kvällen för att sova,iallafall så när jag tar dem så fastnar jag på negativa tankar,försvinner i huvudet med mina jobbiga tankar i 5 minuter,sen kommer jag på att jag tänker på något negativt som jag inte alls tycker är så jobbiga att tänka på på dagen,iallafall så kände jag att medicinen inte räckte,jag ville ju må bra,inte “sådär bra”,utan fungerande. Har rökt cannabis till och från i 6 år,men aldrig fått en sån här aha-upplevelse av cannabis som jag fått i sommar,jag har börjat gymma(bara gjort det en gång i mitt liv innan),slutat äta sockerprodukter,ta promenader och faktiskt njuta av människorna jag träffar. Finns massor mer att berätta men jag är inte så bra på att skriva mycket,har varit isolerad i 3 år,men nu är det slut på det! Legalisera denna medicin(cannabis) så jag slipper min äckliga, vidriga neuroleptika. Cannabis och neuroleptika är det enda som har hjälpt mig,men ser i framtiden att jag ska trappa ut min medicin och ersätta helt med cannabis då jag klarar mig helt på det.

  Låt mig få leva livet jag förtjänar,som en normal person,inte en kemisk-zombie.

  PS.Sorry för ett förvirrande inlägg,nej jag är inte bäng ;)

  Svara
 5. Det är dags att avkriminalisera denna substans. Folk ska inte bli bötfällda och utstötta ur samhället för att röka en joint.
  Inte är cannabis helt ofarligt, och ska inte användas av ungdomar.
  Samma gäller alkohol.
  Hoppas på en ändring snart…

  Svara
 6. Vi måste börja bli mer drastiska. Vi skulle behöva ha en talare för hela cannabis familjen, som för oss alla tillsammans och marscherar oss alla, då menar jag att ALLA i våran familj skulle vara där, för då är vi flera tusentals mäniskor tillsamman. Och vi kommer inte lägga oss, vi kommer inte skingra oss i skam. NEJ vi skulle stå fast och då finns det inget som skulle kunna stoppa oss, vi skulle tvinga dom att ta upp frågan om legalisering på riktigt inga fler debatter, Inga mer små protester och inget mer skit snack, vi kommer inte att röra oss en millimeter innan dom gör vad som är rätt och legaliserar. Vissa mäniskar behöver de här NUUUUUUUU!!!!! Dom lever förstörda liv och man ser dom inte ens som mäniskar längre mer som boskap. De måste få ett slut, we have to make our last stand together.

  Jag vet att de är väldigt stora ord för en nobody, men vi måste göra nått och göra de nu, inte om 10 år. Tack att ni tog er tid att läsa, och jag ber om ursäkt för all felstavelse. Jag skrev så gott jag kunde.

  Mvh Alex

  Svara
 7. Om jag dricker;
  Ingen kontroll alls, vänner tycker jag är jobbig och översocial och ber mig hålla käft varje 1 min. Kommer inte ihåg saker jag gjort eller sagt.
  – Ändå är detta “lagligt” och accepterat; inget att skämmas för.

  Mediciner som; immovan;
  Ska agera “sövande” till personer med insomnnings svårigheter; bara det att dagen efter har du ÅNGEST X10 som side effect och måste behandla ÅNGESTEN med preparat som stesolid som ger; YTTERLIGARE MER ÅNGEST.
  – Ändå behandlar vi ångest (?) med mediciner som ger mer ångest. Det är min doktor som är kriminell. Killing me softly är min compassion song när jag ska sova.

  Medeciner som Certa; Retali;
  Samma sak, ADHD personer, ska bli bättre och mer fokusersde. Men istället när effekten tar slut blir personen MER agressiv; som om att hyperactive dissorder blir bättre av att central stimulersnde medeciner. Så tänkte ryssarns också till Shernobil blev VÄRLDS HISTORIA; GO OVERLOAD THAT SYSTEM.

  Holy grail; Weed/CBD/THC
  Man blir lugn, det kan nästan kännas som att ta på sig glasögonen; man ser saker mer tydligt. Mat smakar otroligt gott, man vill helt enkelt bara finnas och njuta, själv eller med andra. Tar bort ÅNGEST DIREKT, med rätt dosering (intill omöjligt att överdosera då du somnar ganska snabbt när kroppen märker att du börjar ta mycket). Ärligt talat ganska stolt över mig själv; jag bevisade för min doktor hur easy det är att gå från 1,5 dagligen till 0 på 4 dagar. 1.5 är ganska TUNGT rökande; känner mig prima efter 4 dagar.

  – Det var inte smärtfritt, men kan säga att det var mycket snabbare och enklare att gå av min selfhelp behandling av weed än tex immovan/retalin som tog längre tid av MER smärta.

  Om du kollar på side effects så är det värsta som har hänt är; mun torrhet.

  Låt mig bara säga en sak, som är väldigt sannmed detta samhället;

  Vuxna; Allt för högt själförtroende med ingen tro på unga, tror de har rätt; när de bara tror så för att de har fått makt i samhället.

  Unga vuxna; Har mycket viktiga och riktiga saker att säga, kan inte uttrycka sig, för de saknar makt i samhället, de saknar talan; blir undanknuffade som små barn när de faktiskt har riktigt vuxna vyer.

  Jag ser hopp i dagens generation; 30 och under.

  Alla ni, är smarta, men äldre personer kommer inte hålla med alltid, ändå kommer det vara nyckeln till en stabil framtid.

  Vuxna ser; Weed, kriminalitet, faror, risker.
  Unga vuxna ser; Weed, Doktorer, Odlare, möjligheter, Studier inom medicin.

  När den yngre generationen får kraft att resa sig så kommer vuxna inse att vi aldrig var hindret; vi var lösningen. Just nu tar alla som är 30 under en hel del skit från vuxna som borde lyssna. Som 25 åring säger jag att även en 5 åring kan säga smarta saker som ingen tänkt på innan.

  När de förstår att de kan lita på oss och lägga ansvar på oss, kommer de också inse att de aldrigt riktigt behövde misstro oss från början;

  Men kära unga, var redo att förlåta de som inte förstod er, ni kommer få er önskan sann en dag;
  Det är också då du ska ge dig credit, för du ändrde kurs för en hel värld.

  Legalise 1+

  Svara
 8. Cannabis är en fantastisk resurs som vi för länge sedan borde ha tagit vara på. Problemet är att det sitter för många välutbildade människor i vår riksdag och regering som sätter sin egna reputation före vad som egentligen är landets bästa. Tror inte jag är ensam i min åsikt när jag säger att ett lands styre inte är den mest optimala platsen för egoism? Det är klart att vi ungdomar, i synnerhet vi ungdomar bosatta i Sveriges förorter, som aldrig gjort något annat än att kämpa lättare faller i kriminalitetens armar när vår nation aldrig ger oss plats för våra visioner och idéer? Det är klart att vi ungdomar springer från polisen när vi varje dag hör om rasriktad polisvåld på nyheterna, när vi varje dag måste vara på våran vakt bara för att vi är ungdomar. Det är klart att vi med tiden förlorat all vår tillit och empati till staten när dem som sitter där ser rakt igenom oss när än vi ber om något? Vi ber inte om mycket, bara lite delaktighet. Jag pratar utifrån egna erfarenheter när jag säger att delaktighet och gemenskap kan vara allt som behövs för att en slutkörd femtonåring; svajandes på gränsen mellan en utbildning och ett liv i kriminalitet återigen ska förmå sig att välja rätt väg. Så, hur kan ett land fungera om landets styre helt utan förvarning beslutar att negligera en hel målgrupp? Vi känner oss konstant lurade av samhället, som ju egentligen bör vara en miljö där man oberoende av etnicitet och läggning ska trivas, likväl en miljö man ska känna samhörighet till. Detta är ett genuint problem som utifrån mitt perspektiv nästintill alla politiker tycks blunda åt. Så följer därav att jag, som själv är en en tonårskille vars liv likt många andras huvudsakligen ägt rum på diverse olika pressbyrån-kiosker såväl som på lokalbussar. Jag, som har varit på varenda tunnelbanestation i hela Stockholms län minst tjugo gånger om. Jag om någon borde väl veta? Så den centrala; mest essentiella frågan förblir “varför?” Ekonomin i Sverige är god, utbildningsnivån likaså? Så vad är det som gör att vi, och låt mig nu vara uppriktig här; vad är det som gör att just vi som är tillräckligt unga att medräknas till målgruppen ungdomar komma att vara så förtryckta av i stort sett alla andra släktled? Min sinnesstämning till hur våra politiska partier idag hanterar nytänkande är inte speciellt ljus. Det finns ändock alltid två sidor av myntet. Med allt som kan förbättras i dagens korrupta politik; exempelvis statens defekta syn på cannabis kan vi inte bortse från det faktum att ett flertal av oss inte är tillräckligt mogna för att sätta sig in i politiska sammanhang; och ja; jag är fullt medveten om att vissa av oss inte förtjänar någon yttrandefrihet överhuvudtaget, men jag är övertygad om att när yngre politiker som ju faktiskt har en röst i samhället en dag tar steget och ställer sig upp mot de äldre generationerna, mot ett styre som förvisso lyckats lösa många viktiga frågor under åren men som tyvärr har ett väldigt isolerat tänk; och att vi istället ställer oss upp för vår nation, och om vi istället för att gräva ner oss i gamla principer och riktlinjer kan lägga fokus på att etablera ett tänk som generellt är betydligt mer konstruktivt än det är idag, så lovar jag att det inte kommer dröja länge innan vi fritt kan bruka cannabis i Sverige också. Som man brukar säga; framtiden ligger i våra händer. Vad vi vill göra av den är helt upp till oss.

  -Öppna ögonen, legalisera cannabis!

  Svara

Lämna en kommentar