Recension: Pax Vaporizer by Ploom

Pax är en vaporizer framtagen av det lilla nystartade företaget Ploom, som är baserat i San Francisco och kostar mellan 1.500-2.500SEK beroende på var man beställer den ifrån. Den ser ut såhär:

Utseende

Designen är minimalistisk, genomtänkt och helt i min smak. I skrivande stund finns den i 4 färger, och jag valde den svarta (den stil- och smutssäkraste färgen). Höljet är av anodiserad aluminium och är en enhetlig slät yta som bara bryts av en kryssformad ledlampa. Lampan kan skifta färg och förmedlar information som värmestatus, temperaturinställning och hur mycket batteri som finns tillgängligt. Förutom själva vaporizern skickas även en laddningsstation med som går att ansluta till ett vanligt vägguttag.

Den känns stabil och robust i handen och jag får känslan av att det skulle krävas ganska rejält med yttre våld för att faktiskt skada den.

Funktion

För att ladda Paxen så vänder man den platta sidan (den utan munstycke) upp och med ett lätt tryck så öppnas luckan till kammaren där man stoppar in det man tänkt vaporisera. Luckan hålls fast med en magnet och är smidig att både öppna och stänga, även om de kognitiva förmågorna försvagats efter användning.

Med ett tryck på munstycket skjuts det upp ett par centimeter och led-lampan tänds för att indikera att det är skarpt läge. Därefter är det bara att vänta ca 30 sekunder på att led-lampan börjar lysa grönt och sedan suga i sig ångorna via munstycket. För att sedan stänga av den är det bara att klicka in munstycket. Imponerande enkelt!

Denna 90-sekundersvideo illustrerar processen mycket bra:

Vill man så kan man ändra temperaturinställning genom att lyfta av munstycket och välja något av de tre temperaturinställningar som finns inprogrammerade. Låg temperatur förångar mindre aktiva substanser än högre.

Pax har tre temperaturinställningar:

 • Gul (låg) = 188° C
 • Orange (medium) = 199° C
 • Röd (hög) = 210° C

Om man har tänkt röka cannabis i denna vaporizer är en stor fördel det att ingen av inställningarna förbränner det du stoppar i. En vaporizer som blir för varm kan göra attt örterna förbränns istället för att förångas, vilket är dåligt både för smaken och lungorna.

Batteritid

Batteriet urplockat ur vaporizernBatteritiden i Paxen är bra, när den är fulladdad räcker batteriet för ca 2 timmars användning. Och när jag skriver användning så menar jag aktivt användande, batteritiden drygas ut ordentligt tack vare de smarta av- och påfunktionerna mellan användning.

Rengöring

För att rengöra enheten så plockar man av munstycket och locket i botten, därefter är det bara att köra en piprensare rakt igenom den kanal som går mellan förbränningskammaren och munstycket. Även munstycket och hylsan behöver vårdas, och det görs enkelt med de tillbehör som medföljer i lådan. Utöver att man får en del piprensare så ingår det även smörjmedel och sterila servetter. Personligen har jag använt Isopropylalkohol (99,5%) som tops och piprensarna doppas försiktigt i, en god rengöring brukar innebära att den klarar uppåt 10-12 sessioner till utan vård. Är man osäker finns det goda instruktionsvideor på YouTube. Easy peasy lemon squeezy! Notera dock att detta är ett presicionsverktyg, så noggrann rengöring innebär att det kommer fungera bättre och effektivare!

pax-vaporizer-clean_kit_1

Lite mer bilder

1 tanke på “Recension: Pax Vaporizer by Ploom”

 1. PAX by Ploom är verkligen framtidens vaporizer. Importerade hem en som testexemplar och må säga att jag är både både imponerad av dess design och funktionalitet. Enda nackdelen jag upplevde var att enheten blev lite väl varm om vid en längre tids kontinuerligt användande, men det kanske mer är ett tecken på att man ska lugna sig lite :-)

  Hoppas att CE-certifieringen går snabbt nu så vi kan få in den i lager.

  Peter
  http://MagicVaporizers.se

  Svara

Lämna en kommentar