Kanada legaliserar cannabis

I och med den nya majoritetsregeringen i Kanada har ett historiskt beslut röstats igenom — cannabis är från och med 2016 lagligt att använda i Kanada.  En mycket positiv förändring för de som är för en legalisering eftersom Kanada därmed är det första G7-landet som väljer att legalisera cannabis.

189196 (1)

Kanadas premiärminister Justin Trudeau hade legaliseringsfrågan som ett konkret vallöfte och hundratusentals Cannadensare (:D) åtnjöt löftets infriande nu i december 2015. Uppskattningsvis så brukar en miljon av Kanadas 35 miljoner invånare cannabis regelbundet, enligt en undersökning från 2014. Under 2014 skedde 104.000 drog-relaterade brott som rapporterats av kanadensisk polis varav hela 66% var cannabisrelaterade. Den nya lagen kommer alltså utöver ökade skatteintäkter även frigöra stora summor skattepengar från polis- och rättsväsende samt kriminalvården.

Hur tror du detta påverkar Sveriges narkotikapolitik? Är vi påväg åt rätt håll?

3 tankar på “Kanada legaliserar cannabis”

 1. Detta hade jag helt missat. Kanada är verkligen ett bra land ur den aspekten. Hoppas att vi i Sverige kan få till en lugn och sansad debatt om droger i allmänhet och cannabis i synnerhet.

  Legalisera mera!

  Svara
 2. +Nugget
  Kanada är överlägsen Sverige på ALLA punkter du kan tänka på. Har bott i båda länderna under en god bedömningsperiod och kan faktiskt inte hitta något som Sverige är bättre på. Enda som man kan kanske kan klaga på är kollektivtrafiken. Men iom att det både är billigare med bilar, bättre infrakstruktur, billigare bensin, lägre skatt, lägre försäkringskostnader så är detta mindre viktigt, om inte underlättande.
  I Sverige ska man ju bestraffas från alla möjliga håll om man äger en bil eller två.
  BNP:n är mer än det trippla Sveriges och det märks verkligen i hushållen.
  Finner naturen mer tilltalande med mer lövskog och tro det eller ej, vädret är bra mkt bättre. Även om du har kalla vintrar, kanske 5-10 grader kallare än i Sverige så kan du ALLTID lita på att du har en varm sommar på minst 25-35 grader i de södra delarna då det ligger i samma breddgrader som mellersta Italien. Toronto tex ligger 70 km norr om Rom om du plockar fram linjalen. Fast då med fastlandsklimat.
  En sak kan du vara säker på: Sverige kommer inte de närmaste 50-100 åren att legalisera cannabis för nöjes skull. Medicinskt bruk kanske inom 20 år, men räkna med att du får införskaffa lite cancerceller och gå på cytostatika innan det är aktuellt med cannabis som medicin.
  Besök landet om du kan, du kommer inte att bli besviken ;)

  Svara

Lämna en kommentar